МЗС РФ: Хорватія та Словенія підвели відносини з Москвою до «точки замерзання»

МЗС РФ: Хорватія та Словенія підвели відносини з Москвою до «точки замерзання»

Директор Четвертого Європейського департаменту МЗС РФ Юрій Піліпсон вважає, що Хорватія та Словенія підвели відносини з Росією до «точки замерзання», однак перший крок назустріч доведеться робити їм же.

«Ініціювати відновлення відносин мають ті, хто підвів їх до точки замерзання. Зрозуміло, поворот стане можливим не раніше, ніж у Загребі та Любляні візьме гору здоровий глузд», — сказав дипломат.

За його словами, після початку українського конфлікту відносини цих країн із Росією зіпсувалися: розпочалися висилки співробітників російських посольств, стали звучати «голослівні звинувачення» на адресу Москви.

Він додав, що Росія завжди бачила у Хорватії та Словенії «добрих партнерів», прагнучи підтримувати тісний політичний діалог, розвиваючи взаємовигідну торговельно-економічну та інвестиційну взаємодію, широкі культурно-гуманітарні зв’язки.

У квітні Міністерство закордонних та європейських справ Хорватії поінформувало про скорочення загальної чисельності посольства Росії в Загребі, 24 співробітники російського дипломатичного представництва наказали залишити територію країни.

Словаччина вимагала скоротити на 35 осіб персонал посольства Росії. У МЗС Словаччини було викликано посла Росії, якому було вручено дипломатичну ноту з відповідним повідомленням.

Поділитись