МЗС оголосив про вихід Росії з Договору з відкритого неба

МЗС оголосив про вихід Росії з Договору з відкритого неба

Росія починає внутрішньодержавні процедури по виходу країни з Договору з відкритого неба, заявили в МЗС РФ.

“У зв’язку з відсутністю прогресу в справі усунення перешкод для продовження функціонування договору в нових умовах МЗС Росії уповноважений заявити про початок внутрішньодержавних процедур щодо виходу Російської Федерації з ДОН. Після їх завершення відповідне повідомлення буде направлено депозитаріям”, – йдеться в коментарі на сайті МЗС РФ .

Договір з відкритого неба був підписаний в 1992 році і став одним із заходів по зміцненню довіри в Європі після холодної війни. Він діє з 2002 року і дозволяє країнам-учасницям відкрито збирати інформацію про збройні сили та заходах один одного. Учасниками договору до останнього часу були 34 держави.

В кінці травня президент США Дональд Трамп заявив, що Штати виходять з договору. Приводом для виходу США з угоди стали, за твердженням Вашингтона, неодноразові його порушення з боку Росії. Зокрема, США звинувачують Москву в тому, що вона користується “Відкритим небом” як інструментом “військового примусу”. Росія неодноразово відкидала звинувачення США в порушенні договору. У ніч на 22 листопада минулого року США завершили процедуру виходу з Договору з відкритого неба.

Поділитись