Москва готується до виходу з Ради безпеки ООН

Москва готується до виходу з Ради безпеки ООН

Розмови про можливе позбавлення Росії статусу постійного члена у Раді Безпеки ООН точаться ще з лютого цього року, після початку війни в Україні.

Але якщо тоді російська влада не надала цим заявам особливого значення, то після внесеного на розгляд Ради безпеки проекту резолюції США та Албанії в Москві стурбувалися не на жарт. Проект засуджує референдуми про приєднання ДНР, ЛНР (чия незалежність була визнана Москвою в лютому), Херсонській та Запорізькій областей до Росії, а також вимагає «негайно вивести війська з території України». Хоча російська влада називає «шаленою» ідею позбавити Росію права вето в Раді безпеки ООН, водночас вона попереджає, що тепер це цілком може стати реальністю, на місце Росії може прийти Україна.

Голосування в Раді безпеки пройшло 30 вересня, і результати його були досить передбачуваними. З 15 країн (п’яти постійних членів та десяти — непостійних, які обираються раз на два роки в порядку ротації) лише одна — Росія — виступила проти (цього було достатньо, щоб заблокувати резолюцію). Згідно зі статутом організації, тепер обговорення документа переміститься на Генеральну Асамблею (ГА). Розгляд заплановано на вечір 10 жовтня за часом східного узбережжя США.

Втім, США та їхні союзники вже почали набирати голоси від різних членів ГА, щоб заручитися підтримкою на користь антиросійської резолюції.

Поділитись