МГЗ щодня забруднює Причорномор’я тисячами тонн токсичного пилу

МГЗ щодня забруднює Причорномор’я тисячами тонн токсичного пилу

Червоний шлам має негативний вплив на здоров’я людей.

Про це глава Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко розповіла на прес-конференції, присвяченій протистояння екологів і МГЗ.

Відходи виробництва Миколаївського глиноземного заводу – червоний шлам – не тільки завдають шкоди здоров’ю людей та навколишньому середовищу в короткостроковій перспективі, але і будуть наносити його протягом тривалого часу.

“Кожен день 2,5 тисячі тонн червоного пилу розноситься вітром по всьому регіону. Червоний шлам має негативний вплив на здоров’я людей. Медики встановили, і експертиза підтвердила: ризики онкологічних захворювань зростають багаторазово, знижується опірність організму до різних хвороб. І що найгірше: немає терміну давності у цих відходів. Скільки вони будуть знаходитися в природному середовищі, стільки і будуть йому шкодити “, – заявила Тимочко.

Раніше були опубліковані результати судової інженерно-екологічної експертизи, проведеної Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз, яка встановила, що в червоному шламі є небезпечні речовини – сполуки шестивалентного хрому, сполуки міді, сполуки цинку, селену і його сполуки, кадмій та його сполуки, меркурій і його сполуки , миш’як, свинець та його сполуки. Їх наявність може викликати отруйна, токсична і Екотоксичність вплив.

Нагадаємо, в листопаді 2020 року громадська організація “Cтоп шлам” Подала позов до суду проти Миколаївського глиноземного заводу, вимагаючи відшкодувати більше 9,2 млрд гривень морального збитку за шкоду екології та здоров’ю людей, що наноситься сховищами червоного шламу.

У травні 2021 року суд першої інстанції  вважав позов правомірним і присудив жителям Миколаєва 9,21 млрд гривень в якості компенсації. У вересні потрібно розгляд апеляції, яку подав МГЗ.

Поділитись