Марк Еспер подав до суду на Пентагон через заборону публікації його мемуарів

Марк Еспер подав до суду на Пентагон через заборону публікації його мемуарів

Колишній міністр оборони США Марк Еспер подав до суду на Пентагон через заборону публікації частини його мемуарів, в якій йдеться про його роботу в адміністрації президента Дональда Трампа.

Про це повідомила газета New York Times. Еспер має намір у травні 2022 року випустити книгу «Священна клятва», яку він назвав «повною та неприкрашеною історією нашої нації».

«Істотний фрагмент тексту вилучається із публікації <…> під приводом секретності. Вилучений текст необхідний для викладу важливих історій, які торкаються рукопису», — зазначається в позові Еспера.

Екс-глава Пентагону звинуватив адміністрацію Джо Байдена в утиску своїх конституційних прав, які захищає перша поправка, що гарантує свободу слова.

Сам Еспер вважає звернення до суду єдиним способом «цілком донести свою історію до американського народу».

Дональд Трамп відправив у відставку Марка Еспера з посади міністра оборони США 9 листопада 2020 після того, як попередні результати голосування на президентських виборах показали перемогу демократа Байдена. Еспер обіймав цю посаду з липня 2018 року.

Еспер — кадровий військовий, закінчив військову академію у Вест-Пойнті, пізніше навчався у Гарварді та Університеті Джорджа Вашингтона. Він брав участь у першій війні у Перській затоці у 1990–1991 роках. Загалом він 10 років віддав військовій службі та ще більший термін провів у лавах Національної гвардії та резерві збройних сил.

Пізніше Еспер зайнявся політикою і бізнесом — попрацював у консервативному аналітичному центрі Heritage Foundation, був помічником сенатора Фреда Томпсона, який балотувався в президенти, працював деякий час в Американській торговій палаті.

Поділитись