Майже 900 в’язнів в ОРДЛО просяться до тюрем України

Майже 900 в’язнів в ОРДЛО просяться до тюрем України

Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини отримав 895 звернень від українських в’язнів на території ОРДЛО з проханням про повернення на підконтрольну уряду територію.

Про це заявила журналістам у Києві омбудсмен Людмила Денісова, повідомляє “Укрінформ”.

«До офісу Уповноваженого постійно надходять звернення від засуджених, які утримуються в місцях несвободи, та їхніх родичів щодо переведення на підконтрольну уряду територію. З кінця 2014 року і дотепер в секретаріат надійшло таких скарг 895, з них 470 – це Донецька область і – 425 Луганська», – зазначила вона.

Омбудсмен зауважила, що Україна готова забрати усіх осіб, яких сторона в ОРДЛО готова віддавати, однак «кінцевий результат залежить від незаконних збройних формувань».

«Засуджених використовують в окупації передусім як безоплатну робочу силу і для різної брудної роботи», – наголосила Денісова.

Вона також зауважила, що частину засуджених бойовики змушують брати участь у незаконних збройних формуваннях. Вона також поскаржилась на умови утримання ув’язнених – антисанітарія, погане харчування та відсутність будь-якої меддопомоги.

Денісова наголосила на необхідності уваги держави до цих осіб, пошук механізмів якнайшвидшого повернення в’язнів та врегулювання питання їх захисту.

Поділитись