МАГАТЕ направило в Бейрут місію для дослідження радіаційної загрози після вибуху в порту

МАГАТЕ направило в Бейрут місію для дослідження радіаційної загрози після вибуху в порту

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прибула до Лівану для надання сприяння місцевій владі по дослідженню потенційної радіаційної загрози від вибуху в порту Бейрута.

Про це повідомив у понеділок генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гросс на засіданні Ради керуючих агентства.

Гросс зазначив, що МАГАТЕ тісно співпрацює з ліванськими властями для оцінки збитку сфері охорони здоров’я і інфраструктурі Бейрута після вибуху в порту.

“Місія МАГАТЕ з надання допомоги з залученням груп Мережі реагування та надання допомоги з держав – учасників прибула до Лівану в суботу і сьогодні приступить до роботи з надання сприяння в проведенні радіаційних досліджень, взяття проб і аналізів, а також з консультування про потенційних погрози радіації”, – зазначив гендиректор МАГАТЕ.

4 серпня в порту Бейрута стався вибух, потужність якого склала 1,5 тис. Тонн в тротиловому еквіваленті. Вибуховою хвилею були знищені і пошкоджені тисячі будинків, загинули 192 людини, постраждали 6,5 тис. і понад 300 тис. громадян залишилися без даху над головою. За даними МВС Лівану, причиною вибуху стало те, що сталося під час зварювальних робіт загоряння понад 2,7 тис. тонн аміачної селітри, що зберігалася в коморі №12 в порту.

Мережа реагування та надання допомоги сприяє державам – учасникам МАГАТЕ в радіаційному обстеженні, визначенні рівнів радіоактивного забруднення, проведенні радіологічного скринінгу і виявлення радіонуклідів.

Поділитись