Лукашенко назвав головні зміни до Конституції Білорусі

Лукашенко назвав головні зміни до Конституції Білорусі

Білорусам необхідно пояснити конкретні нововведення до Конституції, щоб якнайбільше людей взяли участь у всенародному референдумі.

З таким закликом виступив президент Білорусі Олександр Лукашенко на спільному засіданні Конституційної комісії та робочої групи з доопрацювання проекту Конституції.

За його словами, згідно з результатами проведеного соціологічного опитування, 50-60 відсотків населення готові прийти на референдум та підтримати проект Конституції. Білоруський лідер зазначив, що на референдум громадяни повинні прийти з чітким розумінням суті всіх нововведень та необхідності їх ухвалення.

Політик також назвав головні зміни до Конституції. Він зазначив, що основний акцент у документі проекту закону було зроблено на зміцнення інституту народовладдя, а саме закріплення конституційного статусу Всебілоруських народних зборів (ВНЗ). «ВНЗ — це наше віче. Вважаю, що цей інститут народовладдя відповідає віковому національному устрою життя білорусів», — сказав Лукашенко.

На тлі протестів, що охопили Білорусь після президентських виборів 9 серпня 2020 року, Лукашенко заявив про необхідність внесення змін до Конституції та перерозподілу владних повноважень. У березні 2021 року він скликав спеціальну конституційну комісію з 36 осіб і заявив, що вона візьметься за розгляд цивільних ініціатив до нового проекту. Референдум заплановано на грудень.

Натомість білоруська опозиція розробила власний проект Конституції. Він передбачає перехід держави від президентської форми правління до парламентської, а також значне розширення цивільних прав.

Поділитись