Литовську розвідку викрили в стеженні за оточенням президента

Литовську розвідку викрили в стеженні за оточенням президента

Розвідку Литви викрили в стеженні за оточенням президента країни Гітанаса Науседи під час перебування його кандидатом на пост глави держави. Про це повідомляє ERR.

Високопоставлений представник литовської розвідки поінформував про це парламент і представників правоохоронних органів ще в квітні 2019 року. Інформатор надав дані про трьох епізодах. Він стверджував, що інформація збиралася про представників політики, бізнесу і культури, які перебували в оточенні Науседи під час передвиборної кампанії, включаючи нинішніх членів президентської команди.

Правоохоронці та Департамент державної безпеки Литви ніяк не прокоментували цю інформацію.

Колишній президент Литви Даля Грібаускайте часто ставала об’єктом нападок через її радянське минуле – закінчивши Ленінградський державний університет імені Жданова (нині Санкт-Петербурзький державний університет), вона відразу вступила в КПРС. Крім того, її неодноразово підозрювали у співпраці з КДБ.

Останній раз скандал на цю тему вибухнув навесні 2018 року, коли головний редактор і власник газети «Республіка» Вітас Томкус почав публікувати списки секретних співробітників литовського КДБ, в яких також фігурувало ім’я Грібаускайте.

Поділитись