Ліхтенштейн висловив територіальні претензії до Чехії

Ліхтенштейн висловив територіальні претензії до Чехії

Влада Ліхтенштейну подала скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), в якій висунули претензії на частину території Чехії, за розмірами яка в десять разів перевищує нинішню площу країни.

Про це пише Financial Times.

Князівство збирається забрати землі, які були анексовані Чехословаччиною за підсумками Другої світової війни на основі декретів Бенеша. У них князівство Ліхтенштейн були названо колаборантами нацистського режиму.

Міністр закордонних справ Ліхтенштейну Катрін Еггенбергер підкреслила, що анексія земель досі залишається для князівства невирішеною проблемою, оскільки торкається питання суверенітету. За її словами, чим менше країна, тим важливіше для неї відстояти свої права, а конфіскація без компенсації є неприйнятною.

У свою чергу заступник міністра закордонних справ Чехії Мартін Смолек сказав, що ЄСПЛ не може прийняти скаргу, так як події відбулися до ухвалення Європейської конвенції з прав людини. Він нагадав, що раніше ЄСПЛ не займався такими питаннями.

Територіальна суперечка Чехії та Ліхтенштейну триває більше 70 років. Вона стосується території площею понад дві тисячі квадратних кілометрів, на якій знаходиться барочна резиденція Вальтіце і неоготичний замок Леднице. Об’єкти визнані частиною культурної спадщини ЮНЕСКО. Країни встановили дипломатичні відносини тільки в 2009 році.

Поділитись