Лідер курдів звинуватила Туреччину в застосуванні в Сирії фосфорних боєприпасів

Лідер курдів звинуватила Туреччину в застосуванні в Сирії фосфорних боєприпасів

Голова виконкому курдського Ради демократичної Сирії Ільхам Ахмед звинуватила владу Туреччини в застосуванні під час військової операції на півночі Сирії заборонених боєприпасів, що містять фосфор.

Про це вона заявила на слуханнях в одному з підкомітетів комітету з нагляду та урядової реформи Палати представників Конгресу США.

“Влада Туреччини скоювали злочини проти людяності. Застосовувався фосфор. Ми досі не можемо провести розслідування, тому що у нас немає можливостей для цього”, – сказала Ахмед. Структура, яку вона очолює, є автономним органом управління, створений курдами на північному сході Сирії, і є політичним крилом збройної коаліції “Сили демократичної Сирії”.

Лідер курдів також продемонструвала фотографії, на яких зображений 13-річний хлопчик з хімічними опіками, отриманими під час турецького бомбардування Рас-ель-Айна.

Раніше сирійські курди звинуватили турецьку армію в використанні “заборонених видів зброї” в ході бойових дій в Рас-ель-Айні. За версією телеканалу Rudaw, мова може йти про застосування снарядів, що містять фосфор і напалм. Джерело в департаменті охорони здоров’я в самопроголошеній курдської автономної адміністрації на півночі Сирії повідомив телеканалу, що в даний час спеціальна медична комісія з’ясовує, яку саме зброю використовується турецькими військами. У свою чергу представник курдських “Сил демократичної Сирії” Мустафа Балі закликав міжнародне співтовариство провести спеціальне розслідування, так як курдам не вистачає своїх фахівців.

Фото АР.

Поділитись