Лавров заявив, що Росія відмовляється позбутися ядерної зброї

Лавров заявив, що Росія відмовляється позбутися ядерної зброї

Росія не приєднуватиметься до Договору про заборону ядерної зброї. Таку заяву зробив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Глава МЗС сказав, що Росія підтримує прагнення побудувати без’ядерний світ, проте не такими «однобічними» методами. Міністр також зазначив, що Росія приступає до розробки ракет середньої і меншої дальності в якості дзеркальної відповіді на дії США. За його словами, їх розміщення буде дзеркальною відповіддю Вашингтону.

Договір про заборону ядерної зброї підписали в штаб-квартирі ООН 7 липня 2017 року представники 53 країн. Такі країни, як Гайана, Таїланд і Ватикан, вже ратифікували його. Однак Росія, США, Китай і інші ядерні держави не стали підписувати угоду.

2 серпня дію Договору про ліквідацію ракет меншою і середньої дальності офіційно припинилося. США заявили, що вийшли з угоди з-за його порушень Росією. Москва при цьому неодноразово вказувала, що діє в рамках домовленостей. США ж планують розмістити ракети в Азії у відповідь на дії Китаю.

26 квітня президент США Дональд Трамп запропонував Росії і Китаю повністю відмовитися від ядерної зброї. Кремль позитивно оцінив цю ідею, зазначивши, що не знає деталей пропозиції американського лідера.

Поділитись