Лавров заявив про неприйнятні вимоги США щодо України на саміті САС

Лавров заявив про неприйнятні вимоги США щодо України на саміті САС

США та низка західних партнерів на Східноазіатському саміті наполягали на абсолютно неприйнятних оцінках ситуації в Україні, у зв’язку з цим не було прийнято спільної заяви за підсумками саміту.

Про це на прес-конференції розповів глава МЗС Росії Сергій Лавров. «Яких-небудь колективних рішень сьогодні прийнято не було, оскільки Сполучені Штати та їхні західні колеги наполягали абсолютно неприйнятною мовою щодо ситуації в Україні та навколо неї», — сказав російський міністр.

Як додав Лавров, викладені ним підсумки САС та напрямки співробітництва країн-учасниць будуть відображені у комюніке. Його випустить головування Камбоджі від свого імені.

Лавров прилетів до столиці Камбоджі Пномпеня 12 листопада. Після прибуття він провів двосторонню зустріч зі своїм лаоським колегою Салемсаєм Коммасітом.

Початок саміту було відкладено на півгодини через запізнення американського лідера Джо Байдена. Захід розпочали за його відсутності, американський лідер приєднався до саміту пізніше.

Східноазіатський саміт триває з 2005 року. Його організували країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону для обговорення регіональної безпеки та економічного співробітництва. Учасники зустрічі – члени Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН): Бруней, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд і Філіппіни.

Також у саміті беруть участь Австралія, Індія, Китай, Нова Зеландія, Республіка Корея, Росія, США та Японія, а також Україна.

Поділитись