Лавров назвав умову врегулювання конфлікту на Донбасі

Лавров назвав умову врегулювання конфлікту на Донбасі

Надія на прогрес у врегулюванні конфлікту в Донбасі залишається, однак цього можна досягти тільки через прямий діалог між Києвом, Донецьком і Луганськом.

Про це в інтерв’ю ЗМІ заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

“На лінії зіткнення як і раніше стріляють. Блокаду регіону не знімають. Разом з тим надії на досягнення прогресу у врегулюванні залишаються. [Президент України] Володимир Зеленський називає якнайшвидше припинення війни на південному сході країни одним з найважливіших пріоритетів свого президентства”, – сказав він.

Лавров зазначив, що за п’ять місяців на посаді глави держави Зеленський зробив те, що його попередник Петро Порошенко «роками вперто відмовлявся виконувати». Зокрема, вдалося розвести сили в трьох «пілотних» районах на лінії зіткнення. Крім того, була письмово зафіксована «формула Штайнмайєра».

“Завдяки цьому стало можливим проведення в Парижі 9 грудня чергового саміту нормандського формату. Його підсумки відомі. В першу чергу, була підтверджена безальтернативність мінського «Комплексу заходів» як основи врегулювання, а також дані рекомендації для Контактної групи. Тепер важливо забезпечити їх реалізацію”, – підкреслив міністр.

Однак, за його словами, це буде непросто. Лавров також додав, що Москва готова сприяти переговорам Києва, Донецька і Луганська.

“Встановлення міцного миру в Україні відповідає нашим інтересам і позитивно позначиться на відносинах між двома країнами”, – підсумував він.

Зустріч лідерів «нормандської четвірки» (Росія, Україна, Франція та Німеччина) відбулася в Парижі 9 грудня. За її підсумками Зеленський заявив, що в ході переговорів була, зокрема, досягнуто домовленості про обмін утримуваними особами в форматі «всіх на всіх» до 31 грудня.

Сторони також узгодили розведення сил в трьох нових пунктах в Донбасі до кінця березня 2020 року. Крім того, лідери «нормандської четвірки» виступили за зміну української конституції на основі «формули Штайнмайєра».

Поділитись