Латушко розкрив сценарій референдуму в Білорусі

Латушко розкрив сценарій референдуму в Білорусі

Референдум щодо зміни конституції Білорусі, намічений на лютий 2022 року, є нелегітимним.

Із такою заявою виступив колишній міністр культури РБ Павло Латушко. Він пояснив, як за нинішніх умов діяти противникам режиму Лукашенка.

Опозиціонер підкреслив, що на сьогоднішній день проводити всенародне голосування неможливо, тому що в республіці, за його словами, немає свободи слова, порушуються права людини, а у в’язницях перебуває понад тисяча політичних ув’язнених. Також політик звернув увагу на невирішену міграційну кризу.

“Так званий референдум – це імітація, в якій нам запропонують обрати між системою Лукашенка та системою Лукашенка”, – заявив Латушко.

Лідер НАУ зазначив, що білорусам на всенародному голосуванні буде запропоновано лише три варіанти, які, на його думку, є програшними. Обирати пункти “за” чи “проти” при зміні конституції не можна, тому що від цього система не зміниться, вважає опозиціонер. Він також закликав співгромадян відмовитись від ідеї бойкоту референдуму.

“Пасивне, розчароване населення, яке не бере участі у політиці – це те, чого й домагався режим своїми репресіями. Наше мовчання – знак згоди та капітуляції”, – упевнений політик.

Екс-міністр запропонував четвертий варіант дій, який нібито має об’єднати людей та показати світовій спільноті, як багато жителів Білорусії хочуть змін у своїй країні. Латушко наголосив, що противника режиму Лукашенка мають зробити бюлетені недійсними, поставивши позначки напроти всіх пунктів.

Нагадаємо, раніше засновник НАУ заявив, що білоруський правитель боїться єдиної стратегії опозиції щодо всенародного голосування.

Цікаво, що напередодні референдуму Лукашенко вирішив відправити у відставку голову ЦВК республіки, яка займала своє крісло останні 25 років. Замість Лідії Єрмошиної організовуватиме плебісцит екс-міністр освіти Білорусі Ігор Карпенко.

Поділитись