Китай заявив, що не підливає олію у вогонь української кризи

Китай заявив, що не підливає олію у вогонь української кризи

Китай у питанні української кризи не підливає олію у вогонь, відстоює справедливість і виступає за переговори та розрядку ситуації.

Про це заявив глава МЗС КНР Цінь Ган, який виступив у п’ятницю на відкритті форуму «Ланьтін» у Шанхаї.

«Перед обличчям затягування української кризи Китай не підливає олії у вогонь і не користується можливістю отримати вигоду, а відстоює справедливість, спонукає до миру і просуває переговори, щоб «розрядити» кризу та «охолодити» ситуацію. Факти довели, що рух Китаю до модернізації – це зростання сили миру та зростання сили справедливості», – сказав міністр.

24 лютого МЗС КНР опублікувало документ із викладом позиції щодо політичного врегулювання ситуації в Україні. Він включає 12 пунктів, у тому числі заклики до припинення вогню, дотримання законних інтересів усіх країн у сфері безпеки, боротьби з гуманітарною кризою в Україні, обміну військовополоненими між Москвою та Києвом, а також відмови від запровадження односторонніх санкцій без відповідного рішення Ради Безпеки ООН.

У документі Китай назвав діалог і переговори «єдиним шляхом для врегулювання кризи в Україні» та закликав усі сторони підтримувати Москву та Київ у «руху назустріч один одному», а також у якнайшвидшому поновленні прямого діалогу. Наголошувалося, що світова спільнота має створити умови та надати платформу для поновлення переговорів.

Поділитись