Китай висловив стурбованність щодо руйнування рашистами дамби Каховської ГЕС

Китай висловив стурбованність щодо руйнування рашистами дамби Каховської ГЕС

Китай «серйозно стурбований» обвалом дамби Нової Каховки в Україні , заявив у середу речник МЗС країни.

Про це передає CNN.

«Ми серйозно стурбовані руйнуванням Каховської дамби. Ми глибоко стурбовані гуманітарними, економічними та екологічними наслідками, спричиненими цим», – сказав Ван Веньбінь на щоденному брифінгу.

Ван додав, що Пекін сподівається, що всі сторони візьмуть на себе зобов’язання щодо політичного вирішення кризи в Україні та працюватимуть разом, щоб сприяти деескалації ситуації. 

«Ми закликаємо всі сторони, залучені до конфлікту, дотримуватися міжнародного гуманітарного права та робити все можливе для захисту цивільних осіб і цивільних об’єктів», — сказав Ван. 

Тим часом Європейський Союз вчора засудив інцидент як «новий вимір російських звірств».

Тисячі людей евакуювали, і існують побоювання екологічної катастрофи після обвалу дамби та ГЕС у Новій Каховці у вівторок.

Київ і Москва обмінялися звинуваченнями щодо руйнування дамби, не надавши конкретних доказів провини іншого. Поки неясно, чи атакували дамбу навмисно, чи прорив став результатом структурного збою. 

Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія несе «кримінальну відповідальність», а українська прокуратура розслідує інцидент з дамбою як випадок «екоциду».

Зараз занепокоєння зосереджено на небезпеці для дикої природи, сільськогосподарських угідь, населених пунктів і водопостачання від паводкових вод і можливого забруднення промисловими хімікатами та витоком нафти з гідроелектростанції в річку Дніпро.

Поділитись