Кулеба: потрібно тверезо оцінювати можливість вступу країни в ЄС

Кулеба: потрібно тверезо оцінювати можливість вступу країни в ЄС

Україні слід зміцнювати економічний потенціал і залучати якомога більше інвестицій для реалізації своїх зовнішньополітичних цілей.

Про це заявив міністр закордонних справ країни (МЗС) Дмитро Кулеба під час брифінгу, трансляція якого доступна в Facebook.
За його словами, рівень розвитку економіки є одним з найважливіших факторів для активності держави на міжнародній арені. Республіка продовжить проводити економічні реформи для прискорення процесу євроінтеграції, додав глава МЗС.

Проте, як зазначив Кулеба, Києву слід тверезо оцінювати можливості в питанні перспектив членства в Європейському союзі (ЄС). «Ми повинні бути реалістичними ідеалістами – вірити в краще, що в кінці кінців отримаємо те, що хочемо, але реально зважувати можливість отримати зараз. Йде переговорний процес», – заявив Кулеба.

Він розповів, що на наступному саміті Україна-ЄС будуть розглянуті питання економічної інтеграції та входження України до внутрішнього ринку ЄС, а також партнерства сторін в енергетичній сфері. Це, на думку дипломата, буде сприяти прогресу в реалізації планів України щодо членства в ЄС.

Раніше на нараді під головуванням президента України Володимира Зеленського було заявлено, що питання членства України в Європейському союзі має вирішитися до кінця поточного десятиліття. На нараді йшлося про виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, його поновлення, а також про інтеграцію в ринки ЄС.

При цьому деякі європейські політики дотримуються дещо іншої думки з даного питання. Зокрема, президент Естонії Керсті Кальюлайд вважає, що Україна знаходиться на «відстані кількох світлових років» від вступу в ЄС. Протягом останніх п’яти років, підкреслила глава Естонії, Київ навіть не наблизився до виконання Копенгагенських критеріїв, а проблема корупції як і раніше залишається дуже серйозною.

Поділитись