Кремль поставив Зеленському умови по Донбасу

Кремль поставив Зеленському умови по Донбасу

Президенти Росії і Франції провели телефонні переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі.

Обмін в’язнями між Україною і Росією показав, що з президентом Зеленським можна домовлятися. Це дає шанс Мінським угодами на воскресіння, а Донбасу – на мир. Путін готовий обговорювати все це предметно, але ставить несподівану і важливу умову. Виходячи з телефонної розмови між Путіним і Макроном, можна сподіватися на те, що спроби знайти рішення донбаської проблеми знову знаходять конкретику.

Самі по собі ці переговори були продовженням діалогу, розпочатого в Брегансоні, куди Макрон запросив свого російського колегу. Іншими словами, про цю розмову президенти домовилися заздалегідь. Але цілком ймовірно, що його проведення підштовхнув обмін ув’язненими, що пройшов якраз напередодні.

Принаймні, саме це подія, підготовка до якої велась вже давно, розглядалося західними експертами (в тому числі, французькими) як наочне підтвердження того, що російсько-українські контакти зрушили з точки глибокої заморозки. Простіше кажучи, раз Москві і Києву вдалося погодити питання з ув’язненими, можна рухатися далі. Проведення обміну ув’язненими натякнуло, що Київ готовий предметно розмовляти про імплементацію Мінська-2. Однак умова Москви в силі – для зустрічі «нормандської четвірки» питання її порядку повинні бути попередньо опрацьовані. Завдяки розмові Макрона і Путіна ми розуміємо, які саме питання. Зі свого боку президент Росії позначив два з них: розведення сил і засобів на лінії зіткнення на Донбасі і закріплення в письмовому вигляді “формули Штайнмайєра”.

У 2016 році колишній міністр закордонних справ Німеччини запропонував наступну модель: Україна приймає закон про особливий порядок проведення місцевих виборів на непідконтрольних територіях, далі проходять вибори на територіях самопроголошених республік, після їх проведення і публікації звіту ОБСЄ з підтвердженням демократичності виборів закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» тимчасово вступає в силу. Після внесення змін до конституції про особливий статус Донбасу і передачі контролю України над кордоном з Росією закон про особливий статус Донбасу починає діяти на постійній основі.

Поділитись