Країни ОПЕК + перервали переговори по квотам видобутку нафти

Країни ОПЕК + перервали переговори по квотам видобутку нафти

Країни ОПЕК + не досягли компромісу в суперечці про обсяги видобутку нафти з серпня 2021 року.

Як повідомляє інформагентство dpa з посиланням на джерела, близькі до організації ОПЕК +, переговори на цю тему були перервані без досягнення результату, а дата їх продовження поки невідома, пише DW.

Члени ОПЕК на чолі з Саудівською Аравією, а також партнери цієї організації, включаючи Росію, з 1 липня обговорювали можливість збільшення обсягів видобутку нафти до 400 000 барелів на місяць починаючи з серпня 2021 року. Такий крок міг би позитивно позначитися на світовій економіці, поступово відновлюється після занепаду, викликаного пандемією коронавірусу.

При цьому Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) домагалися права на більш високий рівень видобутку, проте Саудівська Аравія не погоджувалася на це. Більшість з 23 держав-членів ОПЕК + в умовах масштабного поширення “дельта”-варіанта корони в світі поки що не наважуються на подібного роду послаблення.

На цьому тлі представник міністерства енергетики та інфраструктури ОАЕ під час переговорів 3 і 4 липня розкритикував той факт, що інші члени ОПЕК + обережно підвищують рівень видобутку нафти, проте при цьому збираються зберегти обмеження в цій області до кінця 2022 року. Абу-Дабі готовий підтримати таку політику, тільки якщо ОАЕ отримає право на вищу квоту, заявили учасники переговорів з цієї держави.

На початку пандемії COVID-19 країни ОПЕК + знизили щоденний сумарний обсяг виробництва на 9,7 млн ​​барелів. Завдяки цьому їм вдалося запобігти падінню цін на нафту навіть в умовах фактично зупинився транспортного сектора і зниженою потреби багатьох інших галузей промисловості.

Після повідомлення про провал переговорів на даному етапі ціни на нафту істотно піднялися. Так, ціна за барель сорту Brent ввечері 5 липня склала 76,83 долара, що на 64 цента вище ціни від 2 липня. Барель американської нафти сорту West Texas торгувався по 75,86 доларів, тобто на 69 центів дорожче, ніж 2 липня.

Поділитись