Країни Балтії підготувалися до відмови від електроенергії з Росії

Країни Балтії підготувалися до відмови від електроенергії з Росії

Протягом двох днів, 8 та 11 квітня, країни Балтії без попередження і пояснення причин повністю припинили закупівлі електроенергії з Росії.

Така ситуація спостерігалася вперше, її можна розглядати як підготовку до повної відмови від російської енергії, який намічений на 2025 рік. По всій видимості, випробування поєднали з тестами з відключення ЛЕП між Білоруссю та Литвою.

Одночасно з Литвою латвійський системний оператор (AST) обнулив перетікання з Росії, стверджує джерело видання. У російському операторі експорту електроенергії «Інтер РАТ», в свою чергу, вказали, що поставки з Калінінградської області в Литву збереглися.

Одним із наслідків тестів стало різке підвищення вартості електроенергії в країнах Балтії (в Литві – на 8,5 відсотка) і зниження її в Росії (1-3 відсотка в європейській частині та на Уралі).

Прибалтика є одним з головних напрямків експорту електроенергії для «Інтер РАО». У 2019 на Литву довелося 33 відсотки поставок. Таким чином, розрив енергетичного кільця БРЕЛЛ (Білорусія, Росія, Естонія, Латвія, Литва) позначиться на прибутковості компанії. Крім того, Калінінградська область буде енергетично ізольована від решти Росії.

Раніше від готовності відмовитися від імпорту електроенергії з Росії заявила Фінляндія. В операторі магістральних мереж Fingrid поскаржилися на велику зношеність трьох з чотирьох йдуть в республіку ліній електропередачі і небажання російської сторони визнавати проблему.

Поділитись