Конгресмени США закликали Росію вивести війська з Молдови

Конгресмени США закликали Росію вивести війська з Молдови

Члени палати представників Конгресу США Девід Прайс та Август Пфлюгер підготували та внесли на розгляд резолюцію, в якій закликають Росію вивести свої війська з «міжнародно-визнаної території Молдови».

У документі також йдеться про підтримку Вашингтоном незалежності республіки.

У резолюції йдеться про Придністров’я. На думку її авторів, присутність у регіоні російського військового контингенту, техніки та боєприпасів є окупацією території Молдови та порушенням територіального суверенітету республіки.

Конгресмени підкреслили, що США підтримують «непорушність кордонів» Молдови та її незалежність, і у зв’язку з цим закликали Росію вивести війська з території країни.

Раніше повідомлялося, що президент Молдови Майя Санду запропонувала обговорити з Росією проблему врегулювання конфлікту у Придністров’ї. На її думку, саме невирішений конфлікт є основною причиною нестабільності. Санду також вирішила попросити Москву допомогти позбавитися боєприпасів з Придністров’я.

Нині у Придністров’ї розміщено оперативну групу російських військ (ОГРВ). Основні її завдання — здійснення миротворчої місії та охорона складів із боєприпасами.

Близько 60% жителів Придністров’я становлять росіяни та українці. Регіон вимагав виходу зі складу Молдови ще під час СРСР, оскільки громадяни побоювалися приєднання республіки до Румунії на хвилі націоналізму. З 1992 року, після силової спроби влади Молдови вирішити проблему, Придністров’я де-факто є непідконтрольною Кишиневу територією.

Поділитись