Конфлікт в Україні полегшив США ізоляцію Китаю, – CNN

Конфлікт в Україні полегшив США ізоляцію Китаю, – CNN

Конфлікт в Україні полегшив США ізоляцію Китаю та призвів до об’єднання навколо Вашингтона його союзників в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (АТР). Про це пише CNN.

«Тільки за останні кілька місяців Японія пообіцяла подвоїти витрати на оборону та придбати зброю великої дальності у США; Південна Корея визнала, що стабільність у Тайванській протоці необхідна для її безпеки; Філіппіни оголосили про нові права доступу до баз США та говорять про спільне патрулювання Південно-Китайського моря з Австралією, Японією та США», — наголошується в публікації.

За даними видання, саме відмова Китаю засудити російську сторону в конфлікті в Україні призвела до наростаючої ізоляції Пекіна «на власному задньому дворі».

«Є побоювання, що Китай може одного разу вчинити з Тайванем так само, як Росія вчинила з Україною», — йдеться у статті.

Японія остерігається військового посилення Китаю та подальшого тиску з боку сусіда. У свою чергу, Південна Корея побоюється виявитися вразливою перед Північною Кореєю у випадку конфлікту американських військ з Народно-визвольною армією КНР через Тайвань. Філіппіни ведуть переговори зі США, Австралією та Японією про спільне патрулювання у Південно-Китайському морі, «де Китай окупує острови, на які також претендують Філіппіни».

Відносини Китаю та США загострилися через конкуренцію в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні та наростання протиріч між Тайванем та Китаєм. Пекін розглядає острів як провінцію, що відкололася, яка повинна бути возз’єднана з материком, при необхідності силою.

Південно-Китайське море є морським шляхом для транспортування нафтових ресурсів та є важливим маршрутом для розгортання збройних сил США та їхніх союзників в Індійському океані та на Близькому Сході. КНР заявляє, що значна частина міжнародних вод в АТР належить республіці. Йдеться про спірні морські простори в районах Тайваню, Філіппін, В’єтнаму, Малайзії та інших. Уряд Китаю вживає заходів для посилення контролю за морськими шляхами, якими проходить світова торгівля.

З 2014 року КНР в односторонньому порядку відстоює свої територіальні права, перетворюючи рифи островів Спратлі на штучні острови.

Поділитись