Колишній президент ФРН Йоахім Гаук виступив за постачання озброєнь в Україну

Колишній президент ФРН Йоахім Гаук виступив за постачання озброєнь в Україну

Колишній президент Німеччини Йоахім Гаук (займав посаду у 2012-2017 роках) вважає, що постачання зброї Україні наразі необхідне для зміцнення її обороноздатності.

“Без зброї союзників у світовій війні Європа була б під владою нацистів. Але навіть без цього історичного огляду нам має бути ясно, що в нинішній ситуації ми маємо насамперед дати слово Україні”, – заявив Гаук в інтерв’ю газеті Bild, опублікованому в понеділок. “Якщо люди потім нам кажуть: “Ми хочемо боротися за свою свободу, ми навіть ризикуємо життям”, то не наша справа пояснювати їм із безпечного місця, що правильно”, – наголосив він, додавши, що це було б “непритомним і у вищому”. ступеня зарозуміло”.

Водночас, Гаук зазначив, що політики мають продовжувати вести переговори з президентом Росії Володимиром Путіним. “Ми ніколи не повинні відмовлятися від дипломатії. Проте важливо вести переговори з позиції впевненості у собі, а також сили”, – заявив колишній президент ФРН. “Це виявилося правильним під час холодної війни”, – сказав він.

Раніше газета Bild повідомила, що уряд ФРН та Відомство федерального канцлера Німеччини блокують постачання Україні БМП Marder. За інформацією видання, вже місяць Федеральна рада безпеки, до якої входять ключові міністри, не ухвалює рішення з експорту до 100 “Мардерів”, вироблених концерном Rheinmetall. Заявка на експорт від Rheinmetall розглядається з 22 квітня. До цього газета Die Welt із посиланням на джерела в українському уряді повідомляла, що постачання Києву зенітних самохідних установок “Гепард”, які Берлін обіцяв Україні, застопорилися через те, що німецькій стороні досі не вдалося закупити потрібну кількість снарядів для них.

Поділитись