КНДР показала гігантську балістичну ракету

КНДР показала гігантську балістичну ракету

Переконати громадян КНДР в повній надійності національних збройних сил і їх готовність до сучасних викликів, а також показати світові всю міць північнокорейської зброї – такі цілі явно переслідував військовий парад, який провели в Пхеньяні з нагоди 75-річчя правлячої Трудової партії Кореї.

Військове шоу глядачам показали з ранку 10 вересня в запису – швидше за все, парад проводили пізно вночі.

Площею Кім Ір Сена пройшли одягнені в оновлене спорядження військовослужбовці національних збройних сил, проте військові експерти набагато більшу увагу приділили показаної там військовій техніці. Передбачуваних новинок (Північну Корею частенько підозрюють в тому, що на паради виводяться не діючі або перспективні моделі, а всього лише макети) вистачало – це і самохідна артилерійська установка на колісній базі, і самохідний протитанковий ракетний комплекс, і нове або як мінімум модернізоване озброєння піхотинців .

Однак цвяхом програми стала показана на параді «ракета-монстр» – міжконтинентальна балістична ракета на рідкому паливі. «За словами аналітиків, ракета, яку продемонстрували на 11-осном тягачі, в разі прийняття на озброєння стане однією з найбільших в світі МБР на рухомий ґрунтовій пусковій установці», – зазначає Reuters.

За попередніми оцінками, розміри самої ракети становлять близько 24 м у висоту при діаметрі близько 2,5 м. Директор програми нерозповсюдження та ядерної політики в Міжнародному інституті стратегічних досліджень Майкл Еллеман вважає, що носій може бути розрахований на вагу, що закидається від 2 т до 3, 5 т. По своїй дальності (це, імовірно, понад 13 тис. км) і іншим технічними параметрами ця МБР буде перевершувати найпотужнішу на даний момент північнокорейську ракету «Хвансон-15» (випробувальний пуск цієї МБР Північна Корея провела в 2017 році). З урахуванням розмірів більшої новинки, хоча її техніко-тактичні характеристики поки не розкриті і не підтверджені, стає очевидно, що подальші роботи по збільшенню дальності балістичних ракет КНДР вести вже не доведеться.

Поділитись