Китайський журналіст ув’язнений на 15 років за «знущання над компартією та урядом»

Китайський журналіст ув’язнений на 15 років за «знущання над компартією та урядом»

Колишній журналіст китайських державних ЗМІ перетворився на антикорупційного блогера та його засуджено до 15 років ув’язнення.

Чен Джієрен був затриманий в середині 2018 року після того, як він опублікував дві статті у своєму особистому блозі, в яких стверджував про існування корупції чиновників партії провінції Хунань. У четвер суд південної провінції ув’язнив його за провокацію, – передає CNN.

За словами Чена, його звинувачують за «знущання над Комуністичною партією та урядом”, публікуючи “неправдиву інформацію” та “злісні спекуляції”.

За даними “Репортерів без кордонів” (RSF), Китай є найбільшим в’язницею журналістів у світі і жорстко контролює пресу через цензуру.

У березні Китай, незважаючи на рух проти іноземної преси , включив до ворогів журналістів з “Нью-Йорк Таймс”, “Вашингтон Пост” і “Уолл-стріт Джорнл” . Пекін заявив, що цей крок став відповіддю на нещодавні обмеження Вашингтону щодо китайських державних ЗМІ у США.

Хоча справа Чена не пов’язана із спалахом коронавірусу в країні, його ув’язнять після його критики щодо початкового вирішення ситуації в Ухані.

У заяві членкіні китайської правозахисної організація, заснованої в Гонконзі, йдеться про те, що вирок Чена “надсилає остуджуючий сигнал незалежним інтернет-коментаторам та громадянським журналістам”.

Виступаючи перед CNN Business минулого тижня, прес-секретар RSF Ребекка Вінсент заявила, що “якби в Китаї була вільна преса, то це могло б не допустити перетворення ситуації в пандемію”.

“Іноді ми можемо говорити про свободу преси теоретично, але це показує, що вплив часом може бути фізичним. Це може вплинути на все наше здоров’я”, – сказала вона.

Поділитись