Китай, який закуповує російський газ, раптово виявився газовою державою

Китай, який закуповує російський газ, раптово виявився газовою державою

Китай, який закуповує газ в Росії, в тому числі по трубопроводу «Сила Сибіру», раптово збільшив оцінку власних доведених запасів сланцевого палива, що фактично робить його газовою державою, пише Reuters.

Йдеться про сланцевий родовищі Фулін в провінції Сичуань на південному заході країни, яке розробляє China Petroleum and Chemical Corp (Sinopec). Компанія збільшила колишню оцінку його доведених запасів на 191,8 мільярда кубометрів – до 792,6 мільярда кубометрів.

Завдяки цьому Китай зможе наблизитися до виконання доручень керівництва країни про підвищення енергетичної безпеки. До 2025 року Sinopec збирається подвоїти видобуток сланцевого газу – до 13 мільярдів кубометрів на рік.

Китайські газові родовища традиційно не покривають потребу країни в паливі. Через це Пекін змушений імпортувати його, намагаючись при цьому диверсифікувати поставки. У країну надходить трубопровідний газ з Туркменії, Узбекистану, Казахстану, М’янми і Росії.

Остання змогла вийти на китайський ринок в 2019 році завдяки газопроводу «Сила Сибіру», при будівництві якого були допущені технологічні та фінансові порушення. З 2018 року танкерні поставки зрідженого природного газу (СПГ) з родовища на Ямалі здійснює також російський «Новатек». Головними конкурентами на місцевому ринку СПГ для нього є компанії з Австралії, Малайзії, Індонезії та Катару.

Поділитись