Китай тричі відмовився прийняти дзвінок глави Пентагону

Китай тричі відмовився прийняти дзвінок глави Пентагону

Китайська сторона тричі відмовилася приймати телефонний дзвінок глави Пентагону Ллойда Остіна, який в порушення протоколу запросив розмова не з міністром оборони, а з чиновником вищого рангу.

Про це 26 травня пише газета South China Morning Post, посилаючись на військові джерела.

«Китайський військовий джерело розповіло, що виникло непорозуміння, коли міністр оборони США Ллойд Остін запросив розмова з заступником голови Центральної військової ради Сюй Циля, образивши тим самим міністерство оборони», – повідомляє видання.

Як заявило джерело, колегою Остіна з китайської сторони є міністр оборони Вей Фенхе, а не Сюй Циля – друга людина в структурі ЦВС, яку очолює сам голова КНР Сі Цзіньпін.

Джерело відзначило, що не дивлячись на те, що обидва чиновники безпосередньо доповідають Сі Цзіньпіну, по дипломатичним протоколом співрозмовником глави Пентагону повинен бути глава Міноборони Вей Фенхе.

Експерти, опитані South China Morning Post, відзначають, що практично всі міжурядові та військові канали спілкування між Китаєм і Сполученими Штатами були припинені після двосторонніх переговорів у березні цього року на Алясці, які завершилися публічним скандалом і обміном претензіями.

Деякі експерти не погодилися з тим, що запит Остіна був порушенням дипломатичного протоколу. Як заявив професор Нанкинского університету, експерта з міжнародних відносин Чжу Фен, причиною інциденту є погана робота каналів спілкування.

«Зміст важливіше назв посад. Сторони не повинні цікавити назви посад своїх партнерів, вони повинні думати про їхні повноваження», – зазначив експерт.

19 березня телеканал CCTV повідомив, що на переговорах в Анкориджі (штат Аляска) влади США проявили недружелюбність до китайської делегації. Зазначалося, що у вступному слові делегація США «обрушилася зі звинуваченнями» на зовнішню і внутрішню політику Китаю, перевищила узгоджений ліміт часу, що порушує дипломатичний протокол. Крім того, американські чиновники звинуватили китайських колег в порушенні протоколу під час переговорів.

Поділитись