Кісінджер пояснив втручання США у політику інших країн

Кісінджер пояснив втручання США у політику інших країн

Обставини можуть примусити владу США до дій щодо зміни режимів у авторитарних країнах.

Однак Вашингтону слід намагатися уникати зайвих загострень, які здатні до цього призвести. Про це заявив в інтерв’ю газеті Financial Times екс-держсекретар та колишній радник президента США з нацбезпеки Генрі Кісінджер.

Ми повинні розуміти, що існують відмінності в ідеології та інтерпретації [фактів між авторитарними режимами та демократіями]. Нам слід використати це розуміння. <…> Я думаю, що з урахуванням розвитку технологій і величезної руйнівної сили існуючої зараз зброї, [прагнення зміни режиму] може бути нав’язане нам ворожістю інших [країн], проте нам слід уникати ситуацій, коли ми створюватимемо її власною поведінкою , – сказав колишній дипломат.

Він також висловив стурбованість через те, що як авторитарні, так і демократичні країни нині створюють нові види руйнівної та технічно складної зброї. Його застосування «може призвести до катастрофи раніше несумісного масштабу», вважає Кісінджер. При цьому міжнародне співтовариство уникає обговорення питання, що робити, якщо подібне озброєння буде застосовано. Однак «у зовсім новій ері» ця тема може стати одним із предметів порядку денного у дипломатів та військових, що стане викликом.

Раніше Генрі Кісінджер заявив, що світ чекає викликаний пандемією коронавірусу політичний та економічний хаос і він розтягнеться на покоління. Заразат, що вбиває людей заразу, дипломат назвав небезпекою, безпрецедентною за масштабом. На його думку, щастя людства та процвітання націй можливі лише за довіри людей до урядів. Саме влада повинна спрогнозувати біди, що наближаються, подолати їх, а потім відновити стабільність. При цьому він вважає, що вже зараз зрозуміло, що провалом назвуть дії урядових інституцій багатьох країн.

Поділитись