Кірбі: у США занепокоєні рішенням Китаю «мовчазно підтримати» Росію в українській кризі

Кірбі: у США занепокоєні рішенням Китаю «мовчазно підтримати» Росію в українській кризі

Офіційний представник Пентагону Джон Кірбі заявив, що у США «глибоко стривожені» рішенням Китаю «мовчазно підтримати» Росію в українській кризі.

Про це повідомляє CNBC TV.

“Мовчазна підтримка Росії [з боку Китаю] викликає глибоку тривогу і, відверто кажучи, ще більше дестабілізує ситуацію з безпекою в Європі”, – заявив Кірбі.

Він також звернув увагу на спільну заяву Росії та Китаю від 4 лютого. Цього дня президент Росії Володимир Путін та голова Китаю Сі Цзіньпін провели переговори у Пекіні.

За підсумками зустрічі сторони випустили спільну заяву, в якій відзначили багатополярність, що розвивається у світі, і розкритикували «сили, <…> , що продовжують відстоювати односторонні підходи до вирішення міжнародних проблем <…>, що практикують втручання у внутрішні справи інших держав, завдаючи шкоди їх законним правам і інтересам, що провокують протиріччя, розбіжності та конфронтацію».

Російська сторона підтвердила «прихильність до принципу «одного Китаю» і підкреслила, що Тайвань «є невід’ємною частиною Китаю», і виступила проти незалежності Тайваню «у будь-якій формі».

«Сторони виступають проти подальшого розширення НАТО, закликають Північноатлантичний альянс відмовитися від ідеологізованих підходів часів холодної війни, поважати суверенітет, безпеку та інтереси інших країн», – наголошується в заяві.

Поділитись