Керівництво газети “Пінг жибао” заявило про припинення роботи з четверга

Керівництво газети “Пінг жибао” заявило про припинення роботи з четверга

Власті Канади вважають, що примусове закриття гонконгської опозиційної газети “Пінг жибао” (Apple Daily) є ударом по свободі преси і придушенням свободи слова в цьому спеціальному адміністративному районі КНР.

Про це йдеться в заяві глави канадського МЗС Марка Гарно.

“Примусове закриття газети Apple Daily за звинуваченнями у відповідності з гонконгських законом про національну безпеку є значним ударом по свободі преси і свободі слова в Гонконзі і дає зрозуміти, що положення цього закону використовуються [владою] як інструмент придушення свободи ЗМІ і покарання дисидентів”, – зазначив він. Глава МЗС підкреслив, що дане рішення місцевої влади, як вважають в Оттаві, порушує положення китайсько-британської декларації про передачу Гонконгу КНР, яка була підписана в 1984 році.

23 червня керівництво “Пінг жибао” заявило про припинення роботи з четверга, вказавши, що бере до уваги безпеку персоналу і проблему ресурсів.

17 червня близько 500 поліцейських провели обшуки в редакції “Пінг жибао” і її головного медіахолдингу Next Digital Media, затримавши п’ять керівних співробітників. Проти двох з них, включаючи головного редактора газети Райна Ло, були висунуті звинувачення в змові з зовнішніми силами з метою створення загрози нацбезпеки.

“Пінг жибао” і медіахолдинг Next Digital Media належать заарештованому в кінці минулого року 73-річному опозиційному магнату Джиммі Лаю. Він вважається одним з головних організаторів антиурядових демонстрацій, що спалахнули влітку 2019 року в Гонконзі.

Поділитись