Естонія чекає відповіді ФРН на прохання про передачу Києву німецьких гаубиць

Естонія чекає відповіді ФРН на прохання про передачу Києву німецьких гаубиць

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що Таллінн все ще очікує відповіді від уряду Німеччини на прохання про передачу Києву 122-міліметрових гаубиць Д-30.

Про це вона повідомила у четвер у Таллінні німецькому агентству DPA напередодні візиту до Берліна.

“У нас поки що немає офіційної відповіді від Німеччини щодо гаубиць”, – зазначила Каллас. При цьому вона додала, що кожна країна сама вирішує, яку допомогу вона хоче надати Україні. “Ми вважаємо, що дуже важливо допомагати Україні всіма можливими способами”, – наголосила Каллас. “Естонія готова надати зброю та боєприпаси, щоб допомогти Україні у співпраці з нашими союзниками захиститися від російської агресії”, – підсумувала політик.

Водночас прем’єр-міністр зауважила, що на тлі загострення української кризи Захід має виявити єдність та наполегливість. “Наша єдність у Європі має першочергове значення зараз. Нам потрібно запастися стратегічним терпінням”, – продовжила Каллас, уточнивши, що необхідний спільний і рішучий підхід. “Ми маємо пам’ятати, що ні НАТО, ні Європейський союз не були причиною цієї кризи [навколо України]”, – сказала глава естонського уряду. “Отже, це Росія повинна знизити напруженість”, – уклала вона.

У четвер Каллас здійснить візит до Берліна, де разом із президентом Литви Гітанасом Науседою, а також прем’єр-міністром Латвії Кріш’янісом Каріньшем проведе зустріч із канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Очікується, що під час переговорів сторони обговорять ситуацію навколо України та питання безпеки у Східній Європі.

Влада Німеччини виступає проти надання Україні летальної зброї, на цьому неодноразово наголошували і Шольц, і глава МЗС Анналена Бербок. Водночас, Берлін перебуває під сильним тиском партнерів по ЄС, насамперед Польщі, країн Балтії та США, які вимагають від уряду ФРН “ясних сигналів” у напрямку Москви. Деякі представники України взагалі звинуватили Німеччину в “зраді друзів”.

Поділитись