Канцлер Німеччини пояснив відмову постачати зброю Україні

Канцлер Німеччини пояснив відмову постачати зброю Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв’ю газеті The Washington Post пояснив відмову Берліна постачати зброю Україні.

За його словами, у питанні можливих поставок озброєнь до «кризових регіонів» відіграють велику роль жорсткі експортні обмеження.

“Існує тривала наступність німецьких експортних обмежень на зброю, чим займався попередній уряд, і в цьому питанні має місце наступність”, – сказав Шольц. При цьому він нагадав, що Берлін відгукнувся на прохання України і поставив п’ять тисяч військових касок як гуманітарну допомогу через загострення ситуації на сході країни.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував і назвав прикрим рішення Німеччини передати Києву каски як військову допомогу. На його думку, Берлін міг би й мав зробити для Києва більше — не лише через Україну, а ще й через позицію в Європі, та необхідність зберегти безпеку в євроатлантичному просторі.

Німеччина неодноразово відмовляла Україні у наданні зброї. Зокрема, у січні із такими заявами виступили канцлер Німеччини Олаф Шольц та міністр закордонних справ Анналена Бербок. В Україні також стверджують, що ФРН блокує постачання зброї в республіку через агентство NSPA (NATO Support and Procurement Agency, Агентство НАТО з підтримки та закупівлі).

Поділитись