Японія – Росії: мирний договір після демаркації кордону

Японія – Росії: мирний договір після демаркації кордону

Мирний договір з Росією буде підписано лише після чіткого визначення меж “північних територій” – чотирьох Курильских островів: Кунашир, Шикотан, Ітуруп і Хабомаї, на суверенітет над якими претендує Токіо. Про це заявив прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе на слуханнях бюджетного комітету Палати представників, повідомляє NHK.


Відповідати на запитання японського депутата про можливу передачу Японії двох Курильських островів (Хабомаї і Шикотану) замість чотирьох Абе відмовився. Разом з тим глава японського уряду додав, що “темою переговорів є всі чотири північні острови. У цій позиції немає ніяких змін”. “Укласти мирний договір – значить, визначити кордон”, – цитує Абе Yomiuri Shimbun.

Міністр закордонних справ Японії Таро Коно заявив на слуханнях, що укладення мирного договору між Японією і Росією передбачає вирішення питання про військові компенсації. Раніше японські ЗМІ повідомляли, що Токіо готовий обговорити відмову від вимоги компенсацій щодо Курил в рамках переговорів з Росією.

Японія тривалий час оскаржує приналежність чотирьох островів Курильської гряди – Ітурупа, Шикотану, Кунашир і Хабомаї. Вони були окуповані СРСР наприкінці Другої світової війни. Через територіальні суперечки Росія та Японія досі не підписали мирний договір. У листопаді після зустрічі Абе і Путіна стало відомо, що Японія готова повернутися до декларації про острови 1956 року. У ній СРСР погоджувався передати Японії Хабомаї та Шикотан після підписання мирного договору.

22 січня в Москві відбувся черговий раунд переговорів між президентом Росії Володимиром Путіним і прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе. Сторони обговорили теми укладення мирного договору і приналежності Курильських островів. Після переговорів Кремль заявив, що “поки не фіксує будь-яких змін в позиції Японії”. Нову зустріч глав держав заплановано провести в червні 2019 року.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков раніше заявив, що головне – “не те, чи передасть хтось що-небудь комусь, а укладення мирного договору, яке “завершить Другу світову війну”. Водночас Пєсков назвав перешкодою до укладення договору той факт, що Японія підтримує санкції проти Росії.

Поділитись