Ізраїль планує створити у Ґазі буферну зону

Ізраїль планує створити у Ґазі буферну зону

Ізраїль планує створити у Ґазі буферну зону, щоб попередити майбутні атаки з боку ворогів.

Про це передає Reuters.

Джерела агентства розповіли, що Тель-Авів вже повідомив про свої плани деякі країни, серед яких Туреччина, Єгипет та Йорданія.

Також про плани довідалася Саудівська Аравія, яка не має зв’язків з Ізраїлем і зупинила процес нормалізації відносин після того, як 7 жовтня спалахнула війна у Секторі Ґази. Джерела Reuters не уточнили, як ця інформація потрапила до Ер-Ріяда.

Журналісти зазначають, що подібна ініціатива навряд чи свідчить про швидке припинення наступу Ізраїлю, який відновився в п’ятницю, 1 грудня, після семиденного перемир’я, але показує, що країна виходить за межі визнаних арабських посередників, таких як Єгипет або Катар, у своєму прагненні сформувати післявоєнний устрій Сектору Ґази.

«Ізраїль хоче створити буферну зону з півночі на південь, щоб запобігти проникненню бойовиків ХАМАС або інших бойовиків з метою нападу», — сказав високопоставлений чиновник служби безпеки однієї з країн регіону.

Радник із питань зовнішньої політики прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу Офір Фальк також опосередковано підтвердив намір Тель-Авіва. Він заявив журналістам, що буферна зона може стати «частиною процесу демілітаризації» території.

В свою чергу, американський чиновник на умовах анонімності теж сказав, що Ізраїль запропонував ідею буферної зони, проте не уточнив, кому саме. Також він повторив, що Вашингтон виступає проти будь-якого плану, який зменшує розмір палестинської території після війни.

Поділитись