ISW: Шойгу намагався залякати країни НАТО, щоб вони менше допомагали Україні

ISW: Шойгу намагався залякати країни НАТО, щоб вони менше допомагали Україні

Американський інститут вивчення війни у своєму звіті пише, що міністр оборони росії Сергій Шойгу, ймовірно, намагався уповільнити або призупинити військову допомогу Заходу Україні та послабити НАТО, залякуючи міністрів оборони країн Альянсу повідомленнями про “брудну” ядерну зброю.

Нагадаємо, Шойгу подзвонив щонайменше трьом міністрам оборони країн НАТО і розповів їм про так звану українську “брудну бомбу”. Її нібито підірвуть, щоб звинуватити росію у застосуванні зброї масового ураження та налаштувати весь світ проти Москви.

Представники США, Великої Британії, Франції та України категорично спростували та засудили звинувачення Шойгу, а міністр оборони США Остін після розмови з росіянином зателефонував британському колезі.

ISW вважає, що заяви Шойгу навряд чи передбачають ядерний удар по Україні. Вони є продовженням тривалої російської інформаційної кампанії.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував телефонні дзвінки Сергія Шойгу. Він вважає, що світ повинен відреагувати максимально жорстко: «Якщо росія підготувала чергове підвищення ставок і черговий ескалаційний крок, то вона вже тепер, превентивно і до будь-якого свого нового «бруда», повинна бачити, щоб світ цього не проковтне».

Поділитись