Іран збагатив уран до 20% на ядерному об’єкті в Фордо

Іран збагатив уран до 20% на ядерному об’єкті в Фордо

Ірану вдалося завершити збагачення урану на рівні 20%.

Про це у вівторок, 5 січня, повідомив офіційний представник Організації атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Бехруз Камальванді.

«Близько 19:00 (в понеділок. – ред.) ми досягли 20-процентного збагачення», – наводить слова Камальванді IRINN.

Напередодні агентство Mehr повідомило, що Іран запустив процес збагачення урану до рівня 20%, що значно перевищує обумовлений з ядерної угоді 2015 року рівень в 4%.

Представник уряду Ірану Алі Рабії повідомив агентству, що виробництво запущено на ядерному об’єкті в Фордо.

1 січня стало відомо, що генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гросс повідомив Рада керуючих агентства і Рада Безпеки ООН про намір Ірану почати збагачення урану до 20%.

У понеділок в ООН закликали Іран дотримуватися умов Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) і відмовитися від збагачення урану до 20%, а також співпрацювати з МАГАТЕ.

На початку грудня влада Ірану прийняли закон про активізацію ядерної діяльності. Відповідно до документа Організація з атомної енергії республіки через два місяці після його затвердження почне виробляти не менше 120 кг 20% збагаченого урану щорічно на ядерній майданчику Фордо. Уран буде зберігатися всередині країни. У тому числі потужності зі збагачення та виробництва збагаченого урану планують збільшити не менше ніж до 500 кг на місяць.

У 2018 році США вийшли з Спільного всеосяжного плану дій з Тегераном, після чого почав тиснути на іранську сторону, фактично спрямоване на економічне удушення країни. Договір був підписаний в 2015 році і припускав повне скасування міжнародних санкцій проти Ірану в обмін на відмову країни розвивати свою ядерну програму.

Поділитись