Іран заявив про початок виробництва збагаченого до 60 відсотків урану

Іран заявив про початок виробництва збагаченого до 60 відсотків урану

Організація з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) заявила про старт виробництва збагаченого до 60% урану на ядерному об’єкті в Фордо у відповідь на резолюцію МАГАТЕ, що критикує Тегеран, повідомляє у вівторок агентство “Мехр”.

За даними ОАЕІ, виробництво збагаченого до 60% урану раніше у Фордо не проводилося. При цьому виробництво такого урану продовжується на об’єкті в Натанзі, наголошується в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що Рада Управляючих МАГАТЕ прийняла резолюцію, яка наказує Ірану співпрацювати з розслідуванням навколо виявлення слідів урану на трьох незадекларованих об’єктах. У МЗС Ірану розкритикували резолюцію, назвавши її “нелогічним та деструктивним” заходом. Тегеран попередив західні країни про наслідки такого кроку.

За даними МАГАТЕ, у вересні в Ірану було накопичено 55,6 кг збагаченого до 60% урану. Запаси високозбагаченого урану в Ірані за три місяці зросли на 29% і Тегеран продовжує закладати основу для значного розширення своїх потужностей з виробництва ядерного палива.

Іран раніше цього року на переговорах у Відні щодо відновлення Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) наполягав на завершенні розслідування МАГАТЕ щодо слідів збагаченого урану, знайдених на об’єктах, які, за версією Тегерана, не мали стосунку до іранської ядерної програми.

Поділитись