Іран відмовився від оголошеної військової операції в Іраку

Іран відмовився від оголошеної військової операції в Іраку

Оголошений Іраном ультиматум іракським курдам минув, але Тегеран відмовився від військової операції.

Іран відмовився від проведення військової операції на території Іракського Курдистану, незважаючи на раніше оголошений десятиденний ультиматум. Відомо про те, що курдські формування відмовилися навіть розглядати вимоги Ірану, просто їх проігнорувавши, проте, в Тегерані дійшли думки про необхідність відмовитися від військової операції через високу активність американських військ, у тому числі це стосується і присутності військових баз США в Іракському Курдистані, а також через появу у східній частині Середземного моря французької авіаносної ударної групи.

Одразу після оголошення ультиматуму керівництву Іракського Курдистану, Іран стягнув понад 150 одиниць військової техніки на кордон з Іраком, пригрозивши наземною військовою операцією. Тим не менш, зараз активність КВІР на цьому напрямку не фіксується.

Як зазначають джерела, Іран змушений був відмовитися від військової операції на території Іраку через появу у східній частині Середземного моря французького авіаносця та ударної групи. Більше того, серйозна активність авіації ВПС США в Іраку могла б призвести до справжніх бойових зіткнень з т.зв. Міжнародна коаліція, що для Тегерана є абсолютно невиправданим кроком.

Окрім іншого, фахівці зазначають, що зараз на території самого Ірану ситуація є далеко не найнадійнішою, що зумовлено масштабними протестами на території країни.

Поділитись