Іран відкинув пропозицію Великобританії про перегляд ядерних угод

Іран відкинув пропозицію Великобританії про перегляд ядерних угод

Президент Ірану Хасан Роухані відкинув заклик прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона про перегляд умов Віденських угод 2015 року.

Джонсон назвав новий варіант договору про долю іранської ядерної програми “угодою Трампа”.

Він назвав пропозицію дивним і піддав критиці європейські держави, які ввели в дію механізм оскарження угод. Цей механізм дозволить Євросоюзу відновити санкції проти Ірану. На думку Роухані, Німеччина, Франція і Великобританія опинилися не в змозі виконувати взяті на себе зобов’язання.

Повідомивши, що Іран буде готовий в будь-який момент повернутися до умов, передбачених угодами, він повторив, що умовою цього стане скасування американських санкцій. Президент також звинуватив США в дестабілізації ситуації на Близькому Сході.

14 січня прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон закликав підписати новий договір про долю іранської ядерної програми, який буде відповідати вимогам США. При цьому він підкреслив, що ні Великобританія, ні Америка не хочуть війни з Іраном.

Британський прем’єр зазначив, що з точки зору адміністрації США, у договору чимало недоліків, один з яких – то, що він укладений Бараком Обамою. “Тим чи іншим способом, але ми не повинні допустити, щоб у Ірану з’явилася ядерна зброя”, – заявив він.

Поділитись