Іноземні компанії заборонили «дочкам» платити податки в РФ

Іноземні компанії заборонили «дочкам» платити податки в РФ

Експерти консалтингової компанії «Ділові рішення та технології» розповіли, що іноземним компаніям важко закривати філії в Росії, зокрема через заборону головних офісів на сплату податків у РФ.


За словами консультантів, багато іноземних філій перебувають у підвішеному стані з початку березня.

Одна з проблем – вимоги зарубіжних головних офісів не сплачувати податки до російського бюджету. При цьому з юросіб, що діють, в РФ цей обов’язок не знімається і за несплату податків їх керівникам загрожує покарання аж до кримінального.

Один із випадків тривалої ліквідації триває кілька місяців через виїзну податкову перевірку. Партнер ДРТ, голова групи з вирішення податкових спорів Антон Зиков зазначив, що філій іноземних компаній, що ліквідуються, багато, а податківці зацікавлені в тому, щоб перед відходом вони доплатили податки.

На тлі української кризи багато західних компаній вирішили призупинити свою роботу в РФ або залишити російський ринок (частина з них також заморозили роботу в Білорусі).

Роботу в країні, зокрема, припинили Ford, BMW, IKEA, McDonald’s, Starbucks.

За оцінкою японських аналітиків Teikoku Databank, перше місце по відходу бізнесу з РФ посідає Норвегія (російський ринок залишили 56 відсотків компаній), на другому місці – Великобританія з 47 відсотками.

Самі японці знаходяться на передостанньому місці за показниками бізнесу, що залишив РФ. Перед Японією розташувалася Франція (13 відсотків компаній, що пішли з РФ), а на останньому місці – Італія (п’ять відсотків).

Поділитись