Інклюзивну систему навчання почнуть вводити з дитсадків

Інклюзивну систему навчання почнуть вводити з дитсадків

Для цього необхідно уважно підійти до планування реформи інклюзивної освіти.

Про це повідомила міністр освіти і науки України Ганна Новосад під час візиту в один з садів ОТГ в харківській області, передає Українська Служба Інформації.

За її словами, дошкільна освіта надзвичайно важливо для адаптації дітей в соціумі, це також важливо і для маленьких учнів з особливими освітніми потребами.

“Якщо ми хочемо інклюзії в школах, вона повинна бути і в садах. Особливо потрібно враховувати, що є діти з певними конкретними нозологіями, які потребують ранньої соціалізації, і кращий шлях – інклюзія в освіті вже з дошкільної. Однак і вчителі, і простір повинні бути до цього готовими. Це велике завдання як для місцевих органів, так і для держави, яке планує політику в сфері інклюзивної освіти”, – зазначила Анна Новосад.

Міністр також зазначила, що уряд повинен уважніше підійти до планування реформи інклюзивної освіти в подальшому. Потрібні спеціальні класи і групи – зокрема, мова йде про підготовку фахівців – дефектологів, асистентів, яких повсюдно не вистачає.

“Окрема тема – якісна підготовка вчителів і визначення, з якими нозологіями в інклюзії ми готові працювати, а з якими ще немає. Повинен бути чіткий і детально пророблений план. Ми повинні йти шляхом, де інклюзія дає великі освітні шанси. Успіх реформи в цілому буде під загрозою, якщо дітей з особливими освітніми потребами навчатимуть непідготовлені педагоги”, – додала Анна Новосад.

Фото ТАСС.

Поділитись