Ілона Маска звинуватили у знищенні цілого села Бока-Чіка

Ілона Маска звинуватили у знищенні цілого села Бока-Чіка

Жителі невеликого села Бока-Чіка (Boca Chica) в штаті Техас звинуватили американського мільярдера, главу компаній Tesla і SpaceX Ілона Маска в спробі знищити їх село.

Про це повідомляє Daily Mail. У 2014 році підприємець придбав ділянку землі для будівництва космодрому в районі села Бока-Чіка. За планом об’єкт включає стартовий майданчик, центр управління польотами, а також складальний комплекс для виробництва пілотованих космічних кораблів Starship, який Маск планує запустити на Марс.

У 2015 році мільярдер почав активно скуповувати в селі з усього 35 будинками нерухомість, щоб розширити будівництво. За заявою самої SpaceX, в обмін вона пропонує місцевим жителям суму, в три рази перевищує ринкову вартість нерухомості. Однак інформацію спростовують домовласники.

Так, за словами 12 осіб, які продовжують проживати в Бока-Чіка, компанія не тільки пропонує за їх будинку ціну набагато нижче ринкової, але і робить на них тиск з метою примусити до угоди. Вони також розповіли, що SpaceX переконувала у небезпеках запуску космічних кораблів для людини, а паралельно перетворювала Бока-Чіка в місце для проживання працівників космодрому. Одна з місцевих жительок порівняла дії Маска, який народився в ПАР, з режимом апартеїду – політикою расової сегрегації, що проводилася в Південній Африці в 1948-1990 роках.

Власники будинків стверджують, що змушені погодитися на умови SpaceX через законодавство Техасу, яке допускає примусове відчуження приватної власності у разі, якщо є схвалення влади і надана прийнятна компенсація. Влада штату підтримує будівництво космодрому в Бока-Чіка, оскільки компанія відкриє багато нових робочих місць.

У листопаді 2019 року перші випробування прототипу корабля Starship Mk1 від SpaceX на полігоні в Бока-Чіка закінчилися невдачею. Позаштатна ситуація виникла при заповненні резервуарів для метану і кисню кріогенної рідиною. В кінці лютого 2020 року прототип космічного корабля лопнув під час наддуву рідким азотом. За словами місцевих жителів, через запуск ракет виникає потужна вібрація, в результаті чого вилітають вікна.

Поділитись