Ігор Романенко: не можна переносити стратегію ЗСУ на весну

Ігор Романенко: не можна переносити стратегію ЗСУ на весну

Сьогодні війна вже на вирішальному етапі, але українські захисники не мають сил, щоб відкинути ворога на сході та півдні.

Про це в інтерв’ю Obozrevatel розповів екс-заступник начальника Генерального штабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

«У нас недостатньо сил для того, щоб остаточно зупинити наступ противника по всій лінії фронту, а також відбити війська РФ від Харкова та підготуватися до контрнаступної операції оперативного рівня в районі Херсона. Для цього нам потрібні сили», – сказав він.

Україні потрібне масоване та швидке постачання озброєнь, щоб відбити ворога, пояснив Романенко. За його словами, завданням нашої оборонної операції є зупинка РФ по всьому фронті, щоб противник сам перейшов до оборони.

«Хотілося б, щоб у поточному році Україна виконала ті оперативні завдання, контрнаступальні операції з різних напрямків, про які я згадав – у районі Харкова, Донецька, Луганська, Херсона та Запоріжжя. Завдання нашої оборонної операції полягає в тому, щоб зупинити супротивника по всьому фронті і змусити його перейти до оборони. Якщо вдасться, цей етап має перерости в оперативну паузу. Якщо ні, то під час подальшого ведення бойових дій нам потрібно формувати оперативний стратегічний резерв», — відповів Романенко.

Водночас він наголосив, що Захід має активніше постачати озброєння ЗСУ вже зараз, оскільки «всю нашу стратегію не можна переносити на весну»: «Ми хочемо отримати відповіді від керівництва наших союзників зараз – практичні відповіді щодо надання відповідних постачань, масованих та швидких» .

Росіяни зосередилися на захопленні Донбасу. Основні бої ворог веде, щоби взяти під контроль територію Донецької області.

Проте, за словами радника глави МВС Вадима Денисенка, наступальний потенціал ЗС РФ згасає. Противник зосередився на невеликих ділянках фронту — окупації Сіверська та Бахмута.

На думку експертів з Інституту вивчення війни, ЗСУ, ймовірно, проводять контрнаступ на Херсонському напрямку. Але припускають, що інформація може бути не актуальною.

Українські війська продовжують знищувати склади з боєприпасами РФ, що може сповільнювати просування окупантів.

Поділитись