Євросоюз створює новий режим санкцій в сфері прав людини

Євросоюз створює новий режим санкцій в сфері прав людини

Євросоюз починає роботу зі створення режиму санкції в сфері прав людини, аналогічного “акту Магнітського” в США.

Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель на прес-конференції за підсумками засідання міністрів закордонних справ 28 країн співтовариства в Брюсселі.

“За запитом ряду країн ми домовилися запустити роботу зі створення глобального режиму санкції з прав людини, який буде аналогічний “акту Магнітського в США”, – сказав він. На питання журналістів про те, чи не виступають деякі країни проти такого режиму, Боррель відповів: “Якби якась країна заперечувала, то ми б не вирішили запустити процес. Це рішення вимагає одностайності, у нас є міцний консенсус”.

Боррель підкреслив, що у Євросоюзу вже є подібні санкційні режими, наприклад щодо осіб, які несуть відповідальність за застосування чи поширення хімічної зброї. “Наявність такого ж інструменту дозволить нам реагувати на серйозні порушення в області прав людини”, – додав він.

Акт “Про верховенство закону і підзвітності імені Сергія Магнітського” був прийнятий Конгресом США і підписаний президентом Бараком Обамою в грудні 2012 року. Закон передбачає застосування односторонніх санкцій щодо посадових осіб Росії, винних в порушенні прав людини на батьківщині. У грудні 2016 Сенат Конгресу прийняв законопроект, що передбачає можливість поширення дії “закону Магнітського” на інші країни, а не тільки на Росію.

Згодом “закони Магнітського” були прийняті також у Канаді, Латвії, Литві та Естонії, а відповідні законопроекти розглядаються ще в декількох країнах.

Поділитись