Євросоюз приготувався до торгової війни зі США

Євросоюз приготувався до торгової війни зі США

Якщо США вирішать ввести додаткові мита на імпорт європейських товарів, то Євросоюз змушений буде відповісти, хоча і хотів би уникнути конфлікту.

Про це заявив глава Мінфіну Франції Бруно Ле Мер. До цього він вказував, що якщо США не підуть на «дружнє рішення судового процесу», то зроблять економічну і політичну помилку, а Європа відповість на це.

Вашингтон отримав дозвіл обкласти митом товари з Європи обсягом 7,5 мільярда доларів після рішення Світової організації торгівлі (СОТ). Розгляд тривав 15 років, арбітри визнали, що Євросоюз неправомірно надавав субсидії своєму авіавиробнику Airbus.

США вже пообіцяли, що введуть мита. Президент країни Дональд Трамп назвав ситуацію «прекрасною перемогою» і відновленням справедливості.

З 18 жовтня під десятивідсоткове мито потраплять літаки з Франції, Німеччини, Іспанії та Великобританії, а під 25-процентні – віскі, вовняний одяг, деякий промислове обладнання з Німеччини, заморожене м’ясо, масло, йогурти та багато іншого. В даний час американська влада очікує узгодження цих обмежувальних заходів з боку СОТ.

При цьому в СОТ близький до завершення і відповідний позов, в якому Європа звинувачує США в преференціях для Boeing. Раніше єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрем заявила, що у ЄС є кілька рішень СОТ, які дозволяють вдарити по США.

На думку експертів, обмін взаємними митами призведе до повноцінної торгової війни США і Євросоюзу, яка стане для Вашингтона значно більш серйозним випробуванням, ніж протистояння з Китаєм.

Поділитись