Європейські дипломати влаштували демарш проти Лаврова в Східному Сараєво

Європейські дипломати влаштували демарш проти Лаврова в Східному Сараєво

Члени президії Боснії і Герцеговини (БіГ) від хорватів Желько Комшич і від босняків (слов’ян-мусульман) Шефік Джаферовіч виправдалися за демарш проти глави російського МЗС Сергія Лаврова, з яким вони відмовилися зустрічатися.

Політики заявили, що хочуть дружби з Росією, але …

Напередодні виповнилося 25 років з дня підписання в Парижі Дейтонської мирної угоди, який зупинив кровопролитну війну між боснійськими сербами, хорватами і босняків (слов’янами-мусульманами). Боснію і Герцеговину в понеділок відвідав міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Він прибув в Східне Сараєво, частина Республіки Сербської БіГ, де в 2017 році був встановлений пам’ятник постпредові РФ при ООН Віталію Чуркіну.

Желько Комшич заявив в ході брифінгу, що підтримка Лавровим резолюції про військовий нейтралітет однієї з частин країни – Республіки Сербської – суперечить тому, що подібні рішення можуть бути прийняті лише на рівні центральної влади БіГ.

Комшича і Джаферовіча також обурила відсутність прапора та іншої державної символіки БіГ в ході зустрічі Лаврова і головуючого члена президії БіГ від сербів Мілорада Додика, була лише російська і сербська, відзначили вони.

“Ми хочемо дружніх відносин з Росією, але хочемо і щоб вони поважали інститути БіГ”, – підкреслив член президії.

Поділитись