Єврокомісія рекомендувала Україні закуповувати газ напряму з Росії

Єврокомісія рекомендувала Україні закуповувати газ напряму з Росії

Єврокомісія рекомендувала Україні закуповувати газ з Росії безпосередньо в обсязі близько 15 млрд кубометрів на рік, скоротивши дорогі реверсні поставки.

Про це повідомило ТАСС джерело в інститутах ЄС, близький до тристоронніх газових переговорів. “Єврокомісія рекомендувала Києву з 2020 року повернутися до прямих закупівель російського газу в обсязі близько 15 млрд кубометрів на рік, щоб скоротити витрати на реверсні закупівлі того ж газу”, – зазначило джерело.

Співрозмовник агентства пояснив, що повернення до прямих закупівель підвищить зацікавленість Росії у використанні української газотранспортної системи для прокачування газу в Європу, а також знизить напруженість з проблеми газових тарифів. За його словами, українська сторона намагається компенсувати додаткові витрати, які Київ несе в зв’язку з відмовою від прямих поставок, за рахунок підвищення тарифів на прокачування російського газу.

Джерело відмовилося коментувати російську вимогу відкликати всі взаємні позови “Газпрому” і “Нафтогазу”, а також відмову від виконання вже прийнятих судових рішень.

У свою чергу компанія “Нафтогаз України” спростувала інформацію про те, що ЄК рекомендувала Києву з 2020 року безпосередньо закуповувати природний газ у Росії.

Раніше Єврокомісія пропонувала провести 19 листопада другу технічну зустріч експертів Росії, України та ЄС для підготовки чергового раунду міністерських тристоронніх консультацій щодо газу, які повинні пройти в кінці листопада. Однак жодна зі сторін проведення технічної зустрічі не підтвердила.

Фото EPA-EFE.

Поділитись