ЄС забороняє постачання дві третини російської нафти та відключає Росію від SWIFT

ЄС забороняє постачання дві третини російської нафти та відключає Росію від SWIFT

Глави держав та урядів Євросоюзу погодили запровадження ембарго на імпорт двох третіх російської нафти.

Про це заявив голова Євроради Шарль Мішель у Брюсселі, де відбувається позаплановий саміт ЄС щодо України.

«Угода про заборону експорту російської нафти до ЄС. Воно покриває понад дві третини імпорту нафти з Росії, скорочуючи величезне джерело фінансування її військової машини. Максимальний тиск на Росію для припинення війни», — написав він у своєму Twitter.

Глави держав та урядів Євросоюзу погодили шостий пакет санкцій проти Росії, до якого входять, зокрема, відключення Ощадбанку від міжнародної системи передачі фінансових повідомлень SWIFT та заборона мовлення в ЄС ще трьох російських державних ЗМІ, додав Мішель.

“Цей пакет санкцій включає й інші жорсткі заходи: відключення від SWIFT найбільшого російського банку “Сбербанк”, заборона ще трьох російських державних мовників і накладення санкцій на осіб, відповідальних за військові злочини в Україні”, – додав Мішель.

При цьому ембарго Євросоюзу на імпорт російської нафти не поширюватиметься на постачання трубопроводом, уточнив Шарль Мішель на прес-конференції за підсумками першого дня саміту ЄС у Брюсселі.

“Ми погодили заборону на імпорт нафти з тимчасовим виключенням для нафти з трубопроводу”, – сказав він.

Як повідомив журналістам у Брюсселі представник Євроради, це політичне рішення, за яким має бути технічна процедура. Тільки після її завершення рішення буде опубліковано в «Офіційному журналі ЄС» і набуде чинності.

Поділитись