ЄС вимагає переглянути рішення про список недружніх Росії країн

ЄС вимагає переглянути рішення про список недружніх Росії країн

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель вважає звинувачення Росії на адресу Чехії та США в недружніх діях необгрунтованими.

Про це йдеться в його офіційній заяві на сайті Євроради.

Ми закликаємо Росію переглянути своє рішення. Цей указ не сумісний з Віденською конвенцією про дипломатичні зносини 1961 року стосовно обов’язків держави перебування щодо забезпечення функціонування дипломатичних представництв, – сказав Боррель.

Він зазначив, що Європа шкодує про рішення, яке прийняв президент Росії Володимир Путін, і закликав Москву переглянути його, щоб «уникнути подальшого погіршення наших відносин, які і без того перебувають під напругою».

При цьому Боррель заявив, що ЄС і далі буде проводити консультації та узгоджувати свою позицію з партнерами, висловивши в черговий раз підтримку Чехії та США. Саме ці дві країни були оголошені Росією недружніми. Їх дипмісії були скорочені до мінімуму. Чехії дозволили наймати не більше 16 чоловік для роботи в дипмісії з числа громадян Росії чи інших країн. США повністю заборонили працевлаштовувати росіян.

З 12 травня росіянам перестали видавати всі види віз, окрім дипломатичних. Американська дипмісія скоротила обсяг консульських послуг.

Поділитись